Kuvernööri Schwarzeneggerin viesti Capitol-hyökkäyksen jälkeen

Julkaistu Arnold Schwarzeneggerin Youtube-kanavalla 10.1.2021


Maahanmuuttajana haluaisin sanoa muutaman sanan amerikkalaisille tovereilleni, ystävillemme ympäri maailmaa viime päivien tapahtumista.

 

Kasvoin Itävallassa. Olen hyvin tietoinen kristalliyöstä tai lasinsirujen yöstä. Se oli juutalaisiin kohdistuneen raivon yö, jonka vuonna 1938 toteutti "Proud Boysien" natsivastine.


Keskiviikko oli lasinsirujen päivä täällä Yhdysvalloissa. Rikkoutunut lasi oli Yhdysvaltain kongressitalon ikkunoissa.

 

Mutta roskajoukko ei hajottanut ainoastaan kongressitalon ikkunoita, vaan se murskasi myös ne ihanteet, joita pidimme itsestäänselvinä. He eivät rikkoneet pelkästään amerikkalaisen demokratian kehdon ovia. He polkivat jalkoihinsa ne periaatteet, joiden varaan maamme perustettiin.

 

Kasvoin sellaisen maan raunioissa, joka kärsi demokratiansa menetyksestä. Olen syntynyt vuonna 1947, kaksi vuotta toisen maailmansodan jälkeen.


Varttuessani minua ympäröivät särkyneet miehet, jotka joivat pois syyllisyyttään siitä, että olivat osallistuneet historian pahimpaan hallintoon.


He kaikki eivät olleet juutalaisia ​​antisemitistejä tai natseja.


Monet vain kulkivat, askel kerrallaan minne tie vei. He olivat naapurin ihmisiä.


En ole koskaan kertonut tästä näin julkisesti, koska tämä on tuskallinen muisto. Isäni tuli kotiin humalassa kerran tai kahdesti viikossa ja hän huusi ja löi meitä ja pelotteli äitiäni.

 

En pitänyt häntä yksin syyllisenä, koska naapurimme teki samaa perheelleen. Ja aivan samoin seuraavakin naapuri.

 

Kuulin sen omin korvin ja näin sen omin silmin. He kärsivät fyysistä kipua kehossaan olevista sirpaleista ja tunne-kipua siitä, mitä he olivat nähneet tai tehneet.


Kaikki alkoi valheista, valheista, ja valheista sekä suvaitsemattomuudesta. Joten Euroopasta tulleena olen nähnyt omakohtaisesti, kuinka asiat voivat karata käsistä.


Tiedän, että tässä maassa ja kaikkialla maailmassa pelätään, että jotain tällaista voisi tapahtua täällä.


En usko, että niin käy, mutta sen kyllä uskon että meidän on oltava tietoisia itsekkyyden ja kyynisyyden vakavista seurauksista.


Presidentti Trump yritti kumota vaalien ja rehellisen valinnan tulokset. Hän pyrki vallankaappaukseen johtamalla ihmisiä valheilla. Isäni ja naapurimme eksytettiin myös valheilla, ja tiedän, mihin tällaiset valheet johtivat.


Presidentti Trump on epäonnistunut johtaja. Hän vaipuu historiaan kaikkien aikojen pahimpana presidenttinä. Hyvää on, että hänestä tulee pian yhtä turha kuin vanha tviitti.


Mutta mitä meidän pitäisi tehdä niille valituille virkamiehille, jotka ovat mahdollistaneet hänen valheensa ja petoksensa? Muistutan heitä siitä, mitä Teddy Roosevelt sanoi: "Isänmaallisuus vaatii pysymistä uskollisena kansalle. Se ei vaadi pysymistä uskollisena presidentille."


John F. Kennedy kirjoitti kirjan nimeltä "Profiles in Courage" [Urheita Hahmoja⁽*]. Useat oman puolueeni jäsenet eivät oman selkärangattomuutensa vuoksi koskaan tule näkemään nimeänsä sellaisessa kirjassa. Sen takaan.

He ovat niiden rikoskumppaneita, jotka kantoivat omahyväisen kansannousun lipun Capitoliin.


Mutta se ei onnistunut.


Demokratiamme pysyi lujana.


Muutaman tunnin kuluessa senaatti ja edustajainhuone hoitivat kansan asian ja varmensivat Bidenin presidentiksi valinnan.


Mikä loistava demokratian osoitus.


Kasvoin katolisena, kävin kirkossa, menin katoliseen kouluun ja opin Raamatun ja katekismukseni. Kaiken tämän.


Ja noista ajoista lähtien muistan sanonnan, jolla on merkitystä tänään: palvelija mieli.


Se vaatii palvelemaan jotain itseään suurempaa.


Juuri nyt tarvitsemme valitsemiltamme edustajilta palvelijan mieltä. Tarvitsemme virkamiehiä,jotka palvelevat jotain suurempaa kuin omaa valtaansa tai omaa puoluettaan. Tarvitsemme virkamiehiä, jotka palvelevat korkeampia ihanteita, ihanteita, joiden varaan tämä maa perustettiin, ja ihanteita joita muut maat arvostavat.


Viime päivien aikana ystävät ympäri maailmaa ovat soittaneet, soittaneet ja soittaneet minulle, soittaneet minulle levottomina ja huolissaan meistä kansakuntana. Eräs nainen vuodatti kyyneleitä Amerikan vuoksi, ne olivat ihania kyyneleitä siitä ihanteesta mikä Amerikan pitäisi olla. Näiden kyyneleiden tulisi muistuttaa meitä siitä, mitä Amerikka tarkoittaa maailmalle.


Nyt olen sanonut jokaiselle, joka on soittanut -niin sydänsärkevää kuin tämä kaikki onkin- että Amerikka palaa takaisin näistä pimeistä päivistä ja antaa valomme loistaa jälleen.


Katsopa tätä miekkaa!

 

Tämä on Conanin miekka.


Miekoille on ominaista tämä: mitä enemmän miekkaa koetellaan, sitä vahvemmaksi se tulee.


Mitä enemmän sitä taotaan vasaralla ja kuumennetaan sitten tulessa, paiskataan sen sitten kylmään veteen ja sitten taotaan uudelleen ja upotetaan se tuleen, veteen, ja mitä useammin se tehdään sitä vahvempi siitä tulee.


En sano tätä siksi että haluaisin sinusta tulevan asiantuntevan miekantekijän, vaan siksi että demokratiamme on tämän miekan teräksen kaltainen: mitä enemmän sitä koetellaan, sitä vahvemmaksi se tulee.


Demokratiaamme ovat koetelleet sodat, epäoikeudenmukaisuus ja kapinat.


Uskon, että järkyttyneinä viime päivien tapahtumista, tulemme vahvemmiksi, koska nyt ymmärrämme, mikä voidaan menettää.


Tarvitsemme tietenkin uudistuksia, jotta tätä ei koskaan enää tapahtuisi.

 

Meidän on saatava vastuuseen ihmiset, jotka toivat meidät tähän anteeksiantamattomaan pisteeseen. Ja meidän on katsottava itsemme, puolueidemme ja erimielisyyksiemme ohi ja asetettava demokratiamme etusijalle.


Ja meidän on toivuttava yhdessä juuri tapahtuneesta murhenäytelmästä. Meidän on toivuttava, ei vain republikaaneina tai demokraatteina, vaan amerikkalaisina.

 

Aloittaakseni tämän prosessin, riippumatta siitä, mikä poliittinen kytköksenne on, pyydän teitä liittymään kanssani sanomaan tulevalle presidentti Bidenille: "Tuleva presidentti Biden, toivotamme teille suurta menestystä presidenttinämme. Jos onnistutte, kansakuntamme onnistuu. Me tuemme teitä kaikesta sydämestämme, kun yritätte saada meidät yhteen."

 

Ne, jotka ajattelevat voivansa kaataa Yhdysvaltain perustuslain, tietäkööt tämän: ette tule koskaan voittamaan.

 

Tuleva presidentti Biden, seisomme kanssasi tänään, huomenna ja ikuisesti puolustamassa demokratiaamme niitä vastaan, jotka uhkaavat sitä.

 

Siunatkoon Jumala teitä kaikkia ja siunatkoon Jumala Amerikkaa.
---


Suomennos © 2021 Toivo Miettinen.
*⁾Kirjan nimi minun suomentamani. Kirjaa ei ole julkaistu suomeksi.